חיפושדלג על חיפוש
    2

    סרטן רירית הרחם

    סרטן רירית הרחם (הגדל)




    סרטן רירית הרחם מתחיל בשכבת התאים המרכיבים את רירית הרחם הנקראת באנגלית אנדומטריום (endometrium) והיא החלק הפנימי של הרחם.

    סרטן רירית הרחם נקרא לפעמים גם סרטן הרחם. ישנם סוגים אחרים של סרטן היכולים להיווצר ברחם, כולל סרקומה של הרחם, אבל הם הרבה פחות נפוצים מאשר סרטן רירית הרחם.
    סרטן רירית הרחם מאובחן לעתים קרובות בשלב מוקדם היות והוא גורם לדימום נרתיקי חריג, אשר גורם לנשים לפנות לבדיקה גינקולוגית. אם סרטן רירית הרחם מתגלה מוקדם, הסרת הרחם בניתוח מביאה לעתים קרובות לריפוי מלא.

    סימנים ותסמינים של סרטן רירית הרחם עשויים לכלול:
    דימום נרתיקי לאחר גיל המעבר
    דימום לא סדיר
    הפרשות לא נורמליות, מימיות או מדממות מן הנרתיק
    כאב אגן


    גורמים המגבירים את הסיכון לסרטן רירית הרחם כוללים:
    גיל. סרטן רירית הרחם מופיע לרוב בנשים שעברו את גיל המעבר.
    שינויים במאזן ההורמונים הנשיים בגוף. השחלות מפרישות שני הורמונים נקביים עיקריים:  אסטרוגן ופרוגסטרון. תנודות במאזן ההורמונים גורמות לשינויים בתאים ברירית הרחם. באם יש מחלה או מצב המגדיל את כמות האסטרוגן, אך לא את רמת פרוגסטרון, עולה הסיכון לפתח סרטן רירית הרחם. מצב זה יכול לקרות כאשר יש דפוסי ביוץ לא סדירים, כמו בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, השמנת יתר וסוכרת. נטילת הורמונים לאחר גיל המעבר המכילים אסטרוגן אך לא פרוגסטרון גם מעלה את הסיכון לסרטן רירית הרחם.
    יש סוג נדיר של גידול שחלתי (קרוי גידול גרנולוזה של השחלה) המפריש אסטרוגן וגם יכול להגביר את הסיכון לסרטן רירית הרחם.
    ריבוי שנות מחזורי ווסת. גיל צעיר של תחילת הווסת - לפני גיל 12 - או גיל מאוחר למנופאוזה (גיל המעבר) – אחרי גיל 52 - מגבירים את הסיכון לסרטן רירית הרחם בשל החשיפה של רירית הרחם לאסטרוגן.
    הריון. לנשים אשר מעולם לא היו בהריון יש סיכון גבוה יותר לפתח סרטן רירית הרחם מאשר נשים עם לפחות הריון אחד.
    השמנה. השמנת יתר מגדילה את הסיכון לסרטן רירית הרחם. זה עלול להתרחש בגלל עודף שומן הגוף המשנה את מאזן ההורמונים לכוון של רמות אסטרוגן מוגברות.
    טיפול הורמונלי לסרטן השד. בנשים עם סרטן השד אשר לוקחות את הטיפול ההורמונלי טמוקסיפן יש סיכון מוגבר לפתח סרטן רירית הרחם. אולם, עבור רוב הנשים, היתרונות של טמוקסיפן עולות על הסיכון הקטן לסרטן רירית הרחם.
    סרטן מעי גס תורשתי. תסמונת סרטן המעי הגס (HNPCC- hereditary non-polyposis colorectal cancer) היא תסמונת המגבירה את הסיכון לסרטן המעי הגס ולסוגים אחרים של סרטן, כולל סרטן רירית הרחם. HNPCC מתרחשת בגלל מוטציה גנטית שעברה בתורשה מהורים לילדים. אם בן משפחה אובחן עם HNPCC, יש לדון על הסיכון שלך לפתח את התסמונת הגנטית עם הרופא שלך. אם את כבר מאובחנת עם HNPCC, יש לשאול את הרופא מהן אפשרויות האבחון והטיפול מבחינת הרחם.

    מניעה
    טיפול הורמונלי חליפי. שוחחי עם הרופא על הסיכונים של טיפול הורמונלי לאחר גיל המעבר. אם את שוקלת טיפול הורמונלי חלופי כדי לסייע בשליטה על הסימפטומים של גיל המעבר, רצוי לדבר עם הרופא שלך על הסיכונים והיתרונות. אלא אם כן עבר כריתת רחם, נטילת אסטרוגן לבד לאחר גיל המעבר עלול להגביר את הסיכון לסרטן רירית הרחם. נטילת שילוב של אסטרוגן ופרוגסטין יכולה להפחית את הסיכון. טיפול הורמונלי נושא סיכונים נוספים, כגון עלייה אפשרית בסיכון לסרטן שד, ולכן יש לשקול את היתרונות והסיכונים עם הרופא שלך.
    גלולות למניעת הריון. שימוש בגלולות למניעת הריון מפחית את הסיכון לסרטן רירית הרחם.
    לשמור על משקל בריא. השמנה מגדילה את הסיכון לסרטן רירית הרחם, אם את צריכה לרדת במשקל, רצוי להגדיל את הפעילות הגופנית שלך ולהקטין את מספר הקלוריות שאת אוכלת בכל יום.

    אבחון סרטן רירית הרחם
    בדיקות המשמשות לאבחון סרטן רירית הרחם כוללות:
    בדיקה גינקולוגית. במהלך הבדיקה הרופא שלך בודק בקפידה את החלק החיצוני של איברי המין שלך, ואז מכניס שתי אצבעות של יד אחת לנרתיק, ובו בזמן לוחץ את היד השנייה על הבטן כדי לחוש את הרחם ואת השחלות. הוא או היא גם מכניסים מכשיר שנקרא ספקולום לתוך הנרתיק שלך על מנת לבדוק את דפנות הנרתיק ואת צוואר הרחם.
    אולטרא-סאונד וגינלי. הרופא שלך עשוי להמליץ על בדיקת אולטרסאונד וגינלי על מנת לראות את עובי ומרקם רירית הרחם. בהליך זה, מכשיר שפופרת (מתמר) מוכנס לתוך הנרתיק שלך. המתמר משתמש בגלי קול כדי ליצור תמונת וידאו של הרחם. בדיקה זו מסייעת לרופא לחפש חריגות ברחם.
    היסטרוסקופיה. בדיקת היסטרוסקופיה הינה הסתכלות לתוך חלל הרחם. במהלך ההיסטרוסקופיה, הרופא שלך מכניס צינור דק, גמיש ומואר (היסטרוסקופ) דרך הנרתיק וצוואר הרחם לתוך הרחם. עדשה על ההיסטרוסקופ מאפשרת לרופא לבדוק את החלק הפנימי של הרחם ואת רירית הרחם.
    ביופסיה. זוהי הסרת דגימת רקמה לבדיקה. כדי לקבל דגימה של תאים מתוך הרחם שלך, יהיה עליך לעבור ביופסיה של רירית הרחם שתשלח לבדיקה פתולוגית במעבדה. ביופסיה של רירית הרחם יכולה להיעשות במרפאת הרופא ובדרך כלל אינה דורשת הרדמה. אולם, אם לא התקבלה מספיק רקמה במהלך הביופסיה או אם תוצאות הביופסיה אינן ברורות, סביר להניח שתצטרכי לעבור גרידה או לקיחת ביופסיה בעזרת היסטרוסקופיה. פעולות אלו מבוצעות בהרדמה בבית חולים.
    במידה ויימצא בבדיקה הפתולוגית סרטן רירית הרחם, סביר להניח שתופני לרופא מומחה בטיפול בסרטן של מערכת הרבייה הנשית (גינקולוגיה אונקולוגית).

    דרוג שלב סרטן רירית הרחם
    לאחר אבחון הסרטן, יהיה צורך לקבוע את שלב המחלה ומה מידת הפיזור של הסרטן שלך. בדיקות המשמשות לבדיקת שלב הסרטן כוללות: צילום רנטגן של החזה, טומוגרפיה ממוחשבת (CT), בדיקת טומוגרפיה בפוזיטרונים (PET) ובדיקות דם. בדיקות אלו מסייעות בהערכת פיזור הסרטן. הקביעה הסופית של שלב הסרטן שלך תבוצע לאחר שתעברי ניתוח לטיפול בסרטן.
    השלבים של סרטן רירית הרחם כוללים:
    שלב1 - סרטן נמצא רק ברחם שלך.
    שלב 2 - סרטן נמצא גם ברחם וגם בצוואר הרחם.
    שלב 3 - הסרטן התפשט מעבר לרחם, לחצוצרות ו/או לשחלות ו/או לנרתיק ו/או לבלוטות הלימפה באזור האגן.
    שלב 4 - הסרטן חדר לשלפוחית השתן ו/או לפי הטבעת ו/או לחלקים רחוקים יותר של הגוף.

    טיפול
    כירורגיה. ניתוח להסרת הרחם מומלץ לרוב הנשים עם סרטן רירית הרחם. רוב הנשים עם סרטן רירית הרחם עוברות הליך של כריתת רחם, החצוצרות והשחלות. במהלך הניתוח, המנתח שלך גם יבדוק את האזורים סביב הרחם שלך לחפש סימנים לכך סרטן התפשט. המנתח יכול גם להסיר בלוטות לימפה לבדיקה. זה עוזר לקבוע את שלב הסרטן.
    כריתת רחם אינה מאפשרת ללדת ילדים בעתיד. כמו כן, לאחר הסרת ההשחלות את יכולה לחוות תסמיני גיל מעבר. בנשים צעירות המעוניינות לשמר את הפריון ניתן באופן זמני לתת טיפול הורמונלי כטיפול בסרטן (במידה ומתקיימים תנאים מתאימים לטיפול זה) ולעבור את ההליך הכירורגי לאחר סיום תכניות הילודה.
    ביחידה לגינקולוגיה אונקולוגית במרכז רפואי "וולפסון" הניתוח מבוצע בשיטה זעיר פולשנית בלפרוסקופיה עם חתכים קטנים בדופן הבטן. היתרון בניתוח הלפרוסקופי הוא החלמה מהירה לאחר הניתוח, פחות כאבים ומראה קוסמטי מיטבי של דופן הבטן לאחר הניתוח. אנחנו גם דוגמים את בלוטות הלימפה בשיטה ייחודית המאפשרת לנו לדגום בלוטות "זקיף" בודדות במקום הוצאה נרחבת של בלוטות האגן. הוצאה נרחבת כזו כרוכה בתחלואה גבוה יותר ובבצקות ברגליים בהמשך. בלוטת "זקיף" היא הבלוטה הראשונה אליה מגיעים תאי הגידול והאיתור של בלוטת הזקיף מאפשר לקבל מידע מדויק אם יש או אין גרורות לבלוטות הלימפה. במחלקתנו אנו נעזרים בציוד ייחודי המאפשר לנו לאתר את בלוטות הזקיף במידת דיוק גבוה.

     

    קרינה. טיפול בקרינה משתמש במקורות אנרגיה רבות עוצמה, כגון צילומי רנטגן ופרוטונים, כדי להרוג תאי סרטן. במקרים מסוימים, הרופא עשוי להמליץ על קרינה כדי להפחית את הסיכון לחזרת סרטן לאחר ניתוח. במצבים מסוימים, מומלץ גם טיפול קרינתי לפני הניתוח, כדי לצמצם את הגידול ולהקל על הסרתו. טיפולי הקרנות יכולים לכלול:
    קרינה ממכונה מחוץ לגוף. במהלך טיפול הקרינה החיצונית, את שוכבת על שולחן כאשר מכונה מכוונת קרינה לנקודות ספציפיות על הגוף שלך.
    קרינה ממוקמת בתוך הגוף שלך. קרינה פנימית (brachytherapy) כוללת הנחת מכשיר בצורת גליל לתוך הנרתיק. בתוך הגליל יש את החומר שמשגר את הקרינה לדפנות הנרתיק ולאגן למשך זמן קצר.
    טיפול הורמונלי. טיפול הורמונלי כולל נטילת תרופות המשפיעות על רמות ההורמונים בגוף. טיפול הורמונלי עשוי להיות אופציה אם יש לך סרטן רירית הרחם מתקדם שהתפשט מעבר לרחם, אם אינך יכולה לעבור ניתוח או אם יש חשיבות לשמירת הרחם למטרות פריון.
    האפשרויות כוללות:
    תרופות להגדלת כמות הפרוגסטרון בגוף. מתן פרוגסטרון סינתטי, עשוי לסייע בהפחתת תאי סרטן רירית הרחם והפחתת דימום נרתיקי.
    תרופות כדי להפחית את כמות האסטרוגן בגוף. תרופות אלו יכולות לעזור להפחית את רמות האסטרוגן בגוף שלך. תאים סרטניים של רירית הרחם המסתמכים על אסטרוגן כדי לעזור להם לגדול יכולים למות בתגובה לתרופות אלה.
    כימותרפיה. כימותרפיה משתמשת בכימיקלים כדי להרוג תאי סרטן. ייתכן שתקבלי תרופה כימותרפית אחת, או שתי תרופות או יותר בשילוב. את עשויה לקבל תרופות כימותרפיות דרך הוורידים שלך (תוך ורידי). כימותרפיה עשויה להיות מומלצת לנשים עם סרטן רירית רחם מתקדם שהתפשט מעבר לרחם או בסרטן רירית רחם חוזר. תרופות אלה נכנסות לזרם הדם שלך, עוברות דרך גופך לאזורים בהם נמצא הסרטן והורגות את התאים הסרטניים.
    טיפול תומך (פליאטיבי). טיפול פליאטיבי הוא טיפול רפואי מיוחד המתמקד במתן הקלה מכאב ותסמינים אחרים של מחלה קשה. מטרת הטיפול לספק תמיכה המשלימה את הטיפול המתמשך. טיפול פליאטיבי יכול להינתן בעת ביצוע טיפולים אגרסיביים אחרים, כגון ניתוח, כימותרפיה או הקרנות. כאשר טיפול פליאטיבי ניתן יחד עם כל הטיפולים האחרים, אנשים עם סרטן עשויים להרגיש טוב יותר ולחיות יותר. טיפול פליאטיבי מסופק על ידי צוות של רופאים, אחיות ואנשי מקצוע אחרים שהוכשרו במיוחד. צוותי טיפול פליאטיבי שואפים לשפר את איכות החיים של אנשים עם סרטן ובני משפחותיהם.

     

    בדיקות מעקב לאחר הטיפול
    גם לאחר טיפול מוצלח, סרטן רחם יכול לחזור.
    לאחר השלמת הטיפול, אנו מבצעים מעקבים תקופתיים כדי לשלול  הישנות של הסרטן ולעזור בכל שלבי ההחלמה.

    ניסויים קליניים
    ביחידתנו, מבוצעים מחקרים של מתן טיפולים חדשניים, התערבויות ובדיקות כאמצעי למנוע, לזהות ולטפל במחלה.

    התמודדות ותמיכה
    אף אחד לא יכול להיות מוכן לאבחון סרטן. את יכולה, עם זאת, לנסות לנהל את ההלם והפחד שאת מרגישה על ידי נקיטת צעדים מסוימים וזאת בכדי לשלוט במצב.
    כל אחת מתמודדת באבחנת הרחם בדרכה שלה. עם הזמן, תגלי מה עוזר לך להתמודד. עד אז, תוכלי לנסות את הדברים הבאים:
    • למדי מספיק על סרטן הרחם כדי לקבל החלטות לגבי הטיפול שלך. רשמי את השאלות שלך ושאלי אותן בפגישה הבאה איתנו. הביאי חבר או בן משפחה לפגישות אתך בכדי לרשום הערות.
    • מצאי מישהו לדבר אתו. את יכולה להרגיש נוח לדון ברגשות שלך עם חבר או בן משפחה, או שאת יכולה להעדיף פגישה עם קבוצת תמיכה פורמלית. יש גם קבוצות תמיכה למשפחות של חולי סרטן.
    • תני לאנשים לעזור. טיפולים בסרטן יכולים להיות מתישים. תני לחברים ולמשפחה לדעת אילו סוגי עזרה יעילים לך ביותר.
    • הגדירי מטרות סבירות. קביעת מטרה תוכל לעזור לך להרגיש בשליטה ויכולה לתת לך תחושה של מטרה .
     הקדישי זמן לעצמך. אכילה טובה, הרגעות ומנוחה מספקת יכולים לעזור להילחם בלחץ ועייפות של ההתמודדות עם סרטן.

    התכוננות לפגישה במרפאתנו
    הנה מידע שיעזור לך להתכונן לפגישה איתנו:
    • כתבי את הסימפטומים שלך, כולל כל מה שעשוי להיראות לא קשור לסיבה בעטיה הוזמנת לפגישה.
     רשמי והביאי את המידע הרפואי שלך.
    • ערכי רשימה של כל התרופות שלך, כולל ויטמינים או תוספי מזון.
    • בקשי קרוב משפחה או חבר ללוות אותך, כדי לעזור לך לזכור מה הרופא/ה אומר.
    • כתבי שאלות על הבעיות שמציקות לך
    • מה הסיבה הסבירה ביותר לסימפטומים שלי?
    • אילו סוגים של בדיקות אצטרך?
    • אילו טיפולים זמינים, ולאילו תופעות לוואי אני יכולה לצפות?
    • מה הפרוגנוזה (תחזית לעתיד)?
    • באיזו תדירות אצטרך ביקורי מעקב לאחר שאסיים את הטיפול?
    בנוסף לשאלות שהכנת בכדי לשאול את הרופא/ה, אל תהססי לשאול שאלות אחרות שמציקות לך.
    למה לצפות מאיתנו?
    אנו עשויים לשאול אותך מספר שאלות כגון:
    • אילו סימפטומים את חווה? כמה הם קשים?
    • מתי התחלת לראשונה לחוות תסמינים? האם הם השתנו עם הזמן?
    • האם את מעשנת או עישנת?
    • האם את רוצה להביא ילדים בעתיד?

    היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית במרכז רפואי ע"ש א. וולפסון מספקת טיפול מקיף, חדשני ועדכני לנשים עם רחם. לרופאי היחידה יש ניסיון רב בטיפול בנשים עם סרטן הרחם, כולל סוגים נדירים של סרטן זה.
    מגוון הטיפולים המוצעים לנשים עם סרטן הרחם כולל כימותרפיה הקרנות וסוגים רבים של טיפולים כירורגיים, כגון כריתת רחם פשוטה, כריתת רחם רדיקלית, ביופסיה של בלוטת זקיף ופרוצדורות לשימור פוריות.

    לקביעת תור חייגי: 03-5028490

    Bannersדלג על Banners
    חיפושדלג על חיפוש
    עבור לתוכן העמוד