חיפושדלג על חיפוש
    2

    הריון מולארי

    הריון מולארי

    הריון מולארי - hydatidiform mole - הוא סיבוך נדיר של הריון המאופיין על ידי צמיחה חריגה של תאי השליה trophoblasts.

    ישנם שני סוגים של הריון מולארי: מלא וחלקי. בהריון מולארי מלא, כל סיסי השליה נראים גדולים, נפוחים ובצקתיים. אין גם שום רקמה עוברית. בהריון מולארי חלקי, יש נוכחות של סיסי שליה תקינים לצד סיסים בצקתיים ולא תקינים. יש גם היווצרות של עובר, אבל העובר אינו מסוגל לשרוד, והוא בדרך כלל מפסיק להתפתח בשלב מוקדם של ההריון.
    הריון מולארי נגרם על ידי ביצית המופרית באופן חריג. תאים אנושיים מכילים בדרך כלל 23 זוגות של כרומוזומים. כרומוזום אחד מכל זוג מגיע מן האב, השני מן האם.
    בהריון מולארי מלא, ביצית ריקה מופרית על ידי זרע אחד או שניים, וכל החומר הגנטי הוא מן האב. במצב זה, הכרומוזומים מביצית האם אבדו או שותקו, וכרומוזומי האב משוכפלים.
    בהריון מולארי חלקי, הכרומוזומים של האם נשארים אבל האב מספק שתי קבוצות של כרומוזומים. כתוצאה מכך, בעובר יש 69 כרומוזומים במקום 46. זה קורה לעתים קרובות כאשר שני זירעונים מפרים את הביצית, וכתוצאה מכך יש עותק נוסף של החומר הגנטי של האב.

    גורמי סיכון
    כ -1 מכל 1,000 הריונות מאובחנים כהריון מולארי. גורמים שונים הקשורים להריון מולארי:
    גיל האם. הריון מולארי סביר יותר בנשים מעל גיל 35 או מתחת לגיל 20.
    הריון מולארי קודם. במידה והיה הריון מולארי הסיכון להריון מולארי נוסף עולה.

    תסמינים
    הריון מולארי עשוי להיראות כמו הריון רגיל בהתחלה, אבל רוב ההריונות המולאריים גורמים לסימפטומים ספציפיים:
    דימום במהלך השליש הראשון של ההריון
    בחילות והקאות קשות
    גידול מהיר של רחם - הרחם גדול מדי לשלב ההיריון
    ציסטות בשחלות
    לחץ או כאב באגן
    בשל הרחם הגדול או הציסטות בשחלות
    רעלת הריון - לחץ דם גבוה והופעת חלבון בשתן בשבועות הראשונים להריון
    אנמיה
    יתר פעילות של בלוטת המגן
    (בלוטת הטירואיד)


    אבחון
    אם יש חשד להריון מולארי על סמך בדיקת אולטרא-סאונד בתחילת ההריון, הרופא/ה שלך יבקש בדיקות דם כגון רמת בטא HCG (הורמון ההריון), ספירת דם וכימיה בדם.
    החשד בבדיקת האולטרא-סאונד מתעורר אם במקום רקמת שליה תקינה ועובר חיוני רואים: רחם מלא בתוכן לא סדיר
    אין עובר או עובר לא תקין
    אין נוזל מי שפיר
    ציסטות שחלתיות גדולות
    אם הרופא/ה שלך מזהה הריון מולארי, הוא או היא עשויים לבדוק אם יש בעיות רפואיות אחרות, כולל:
    רעלת הריון
    יתר פעילות בלוטת המגן
    אנמיה

    טיפול
    הריון מולארי לא יכול להמשיך כמו הריון בר קיימא נורמלי. הטיפול הראשוני הוא לרוב גרידה להוצאת הרקמה המולארית מהרחם. הליך זה מבוצע בהרדמה כללית. בנוכחות הריון מולארי לא מבצעים הפסקת הריון עם כדורים כי יש חשיבות לריקון מלא של הרחם ולהוצאת השליה הלא תקינה לבדיקה פתולוגית.
    ניטור בטא HCG. לאחר הסרת השליה המולארית, הרופא יחזור על רמות הבטא HCG אחת לשבוע עד לרמת המינימום התקינה. כמו כן, יהיה צורך להמשיך לעקוב אחרי רמות הבטא HCG אחת לחודש במשך 3-6 חודשים כדי לוודא שאין שאריות של הרקמה המולארית. אם רמות הבטא HCG ימשיכו להיות גבוהות או יעלו בבדיקות הדם שלך, ייתכן שתצטרכי טיפול נוסף.

    סיבוכים
    סיבוכי ההריון המולארי יכולים להיות בשל התסמינים השונים ובעיקר בשל הסיכון להתפתחות ממאירות מרקמת השליה הלא תקינה. בשל החשש להתפתחות סרטנית של השליה יש צורך במעקב המדוקדק של רמות הבטא HCG לאחר הגרידה.

    לאחר שרקמת השליה המולארית הוסרה, שארית שליה שחדרה לדופן הרחם, עלולה להישאר ולהמשיך לגדול. מצב הנקרא גידול שלייתי
     (GTN-gestational trophoblastic neoplasia). זה קורה ב 15 עד 20 אחוזים של הריונות מולאריים מלאים, ועד 5 אחוזים מהריונות מולאריים חלקיים. במצב זה רמות הבטא HCG ימשיכו להיות גבוהות, ייתכן המשך של דימום נרתיקי ובבדיקת אולטרא-סאונד הרופא יראה שהרחם שוב מלא בגידול. במצב זה יהיה גם צורך לבצע סיטי כלל גופי לשלול גרורות של הגידול השלייתי.
    GTN כמעט תמיד מטופל בהצלחה, לרוב עם כימותרפיה עם שעורי ריפוי הקרובים ל-100%. אפשרות טיפול נוספת היא הסרת הרחם במידה ואין תכניות ילודה נוספות או אם הטיפול הכימותרפי לא עוזר.

    לעיתים נדירות, מופיעה צורה סרטנית של GTN המכונה choriocarcinoma-כוריוקרצינומה. זהו סוג סרטן שלייתי נדיר מאד שיכול להופיע בעקבות הריון מולארי מלא וגם אחרי הריון ולידה רגילים ואפילו אחרי תקופה ממושכת מהריון תקין. נדיר מאד לפתח כוריוקרצינומה אחרי הריון מולארי חלקי. כוריוקרצינומה היא סוג סרטן אלים שיכול להתפתח בכל מקום בגוף כולל במוח ובכבד.
    כוריוקרצינומה בדרך כלל מטופלת בהצלחה עם שילוב של מספר תרופות כימותרפיות ולעיתים יש צורך בתוספת קרינה.

    מניעה
    אם היה לך הריון מולארי, יומלץ לך לחכות כשישה חודשים לפני שתנסי להיכנס להריון על מנת להיות בטוחים שאין שארית של ההריון המולארי ושלא מתפתח גידול שלייתי. בתקופה זו יומלץ לך להשתמש באמצעי מניעה כגון גלולות למניעת הריון.
    במהלך כל ההריונות הבאים, הרופא שלך עשוי לעשות אולטרסאונד מוקדם כדי לפקח על המצב שלך ולראות שיש התפתחות הריון תקינה.

    לקביעת תור חייגי: 03-5028111 

     

     

    Bannersדלג על Banners
    חיפושדלג על חיפוש
    עבור לתוכן העמוד